Uitwisselingsprogramma’s buitenland

Aangeboden uitwisselingsprojecten vanuit het buitenland

CIF maakt het mogelijk om aan een uitwisselingsprogramma in het buitenland deel te nemen. Er zijn uitwisselingsprogramma’s in o.a. Argentinië, Australië, Baltische landen, Duitsland, Frankrijk, Finland/Rusland, Griekenland/Cyprus, India, Israël, Italië/Slovenië, Japan, Kenia, Nepal, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk/Tsjechië, Schotland (UK), Turkije, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten. Onder nieuws vindt u meer informatie per programma.

De uitwisselingsprogramma’s variëren van 2 weken tot 12 maanden. De programma’s kennen dezelfde opbouw. Het eerste gedeelte bestaat uit een algemeen gezamenlijk gedeelte waarin de deelnemers kennis maken met elkaar, het land en het sociaal werk. Vervolgens is er de mogelijkheid om u (veelal individueel) te verdiepen door diverse instellingen te bezoeken.

“Stage”

Het CIF Exchange Program draagt er zorg voor dat u instellingen bezoekt binnen het werkveld van uw keuze. Er is sprake van wederzijdse culturele en professionele uitwisseling. De Nederlandse deelnemers nemen informatie mee over hun werkveld in Nederland en presenteren dit aan de overige deelnemers en de organisaties waar stage wordt gelopen. De ‘stageplaats’ biedt de mogelijkheid om in het betreffende werkgebied mee te lopen en van de ins en outs van de methodiek, aanpak en organisatie kennis te nemen en te ervaren.

Enkele programma’s bieden de mogelijkheid daadwerkelijk te werken in het werkveld van uw keuze. Dit hangt echter o.a. af van de duur en opzet van het programma en kennis van de lokale taal welke nodig is om effectief te kunnen functioneren.

Gastgezinnen

Tijdens het tweede deel van het programma woont u bij gastgezinnen. Onze deelnemers noemen dit vaak de ruggengraat van het programma. Door te verblijven in een gastgezin leert u het land en de gewoonten optimaal kennen en worden er vaak vriendschappen voor het leven gesloten. In het gastgezin heeft u altijd de ruimte om verder te praten, te discussiëren en u verder te informeren. De gastgezinnen doen dit op vrijwillige basis en staan open voor ontmoeting en andere gewoonten. U heeft binnen het gastgezin een eigen slaapkamer tot uw beschikking.

Wie kan deelnemen

Iedereen die zijn horizon wil verbreden en open staat voor andere culturen en werkwijzen kan zich aanmelden voor een uitwisselingsprogramma. Wij vragen wel minimaal twee jaar professionele ervaring in sociaal werk in de brede zin van het woord. Het is belangrijk dat u goed zicht heeft op wat er speelt binnen uw werkveld en het sociaal werk in Nederland. Daarnaast verwachten wij dat u de Engelse taal goed beheerst. 

Kosten

De kosten verschillen per uitwisselingsprogramma en daarmee per land. Sommige landen brengen geen kosten in rekening voor het uitwisselingsprogramma, anderen vragen een bijdrage van een paar honderd euro – oplopend tot US$ 1250. Reiskosten naar het land en binnen het land zijn vrijwel altijd voor rekening van de deelnemer.

Aanmelden

Wilt u meer informatie? Via deze link vindt u een overzicht. Wilt u zich aanmelden voor een uitwisselingsprogramma, vul dan het contactformulier in. Wilt u zich direct aanmelden voor een bepaald programma, vul dan het aanmeldingssformulier in en zend het naar info@cifnetherlands.nl. Na aanmelding volgt altijd een interview met CIF Netherlands en er wordt een aanbevelingsbrief geschreven naar de betreffende nationale afdeling of de contactpersoon van het betreffende land. CIF Netherlands vraagt een bemiddelingsbijdrage van € 55,00

Nieuwsgierig naar een uitwisseling? Lees dan ons Blog. Hierop staan ervaringen van deelnemers die hebben mee gedaan aan een programma in het buitenland. Wilt u zelf aan een programma in het buitenland meedoen? Via deze link zijn de programma’s te bekijken.

 

Translate »